понеделник, 23 юли 2007 г.

krasotata

Не е необходимо да давате луди пари или да висите с часове в козметичните салони, за да изглеждате страхотно. Има някои малки неща, които често забравяме, но които правят впечатление.

Предлагам ви списък със съвети за перфектен външен вид и добро самочувствие.
Винаги се грижете за ноктите си. Ужасно грозно е да видиш дама с олющен лак или изядени нокти. Отделете малко време за ръцете и краката си през уикенда и цяла седмица ще се радвате на красиви нокти. Може да използвате неутрални цветове, френски маникюр, не пренебрегвайте и бързо съхнещите лакове.
Стъпалата също искат грижи. Изтърквайте петите с пила (пемза) и мажете с подходящ крем. Можете да правите бани за краката си с хладка вода и морска сол. Не забравяйте педикюра.
Кожата на лицето също трябва да бъде в перфектно състояние. Ако нямате време да посетите козметичен салон за дълбоко почистване, можете да използвате подходяща козметика. Правете си пилинг на лицето веднъж седмично (утайката на кафето е чудесна за това) и никога не си лягайте с грим.
Меката и кадифена кожа се постига лесно. След баня се намажете с овлажняваш лосион за тяло и от време на време си правете пилинг(на гърба и деколтето е много важен).
Ако очите ви са подпухнали от недоспиване или сълзи, след като си направите чаша чай, поставете охладените пакетчета върху очите си.
Косата. От край време символ на женственост, а ние я оставяме на произвола на съдбата. Правете си маски, ако е изтощена, не прекалявайте с боядисването и химическите препарати, решете я внимателно, предпазвайте я от слънцето и от студ и вятър.
Лошият дъх прави впечатление и то ужасно. Ако пушите, винаги имайте в себе си дъвки или яжте ябълки(те неутрализират миризмата). Ако след като сте си измили зъбите лошия дъх продължава да ви тормози, отидете на зъболекар. Проблеми със зъбите често са причината.
Гримът е важен, но в бързането сутрин не винаги остава време и за него. За това съкратете процедурата. Задължително нанесете крем за лице, молив(черният молив прави очите по-малки, а светлият ги уголемява) и спирала за очи(изберете водоустойчива, за всеки случай), червило. Това е достатъчно, за да изглеждате добре.
Все пак дневния грим трябва да бъде лек.
Почиствайте добре и внимателно веждите си. Занемарени те просто са грозни. Носете в чантата си пинсета, в случай на случайно изникнали косъмчета.
Хубаво е, когато краката ви са гладки. Вие сами си знаете как да го постигнете, просто им отделяйте време.
За да поддържате фигурата си обикновено ви се налага да спазвате строги диети или да се съсипвате от трениране. Естествено, прекрасно е да тичате сутрин в парка или да се поизпотите във фитнесзалата, но ако нямате възможност ще трябва да се задоволите с малко гимнастика в къщи.
Малко коремни преси и лицеви опори сутрин на гладно правят чудеса. Отделяйте по 10мин всеки ден и ще се учудите от резултатите.
Много полезна е чаша топла вода с лимон сутрин преди ядене. Тя “събужда” храносмилателната система и я подготвя за закуската.
Много жени сутрин не закусват, което е голяма грешка. Една пълноценна и балансирана закуска е задължителна. Ако пропуснете това важно хранене, през целия ден ще си наваксвате, хапвайки по нещо малко, което е калорично.
Вечерята е хубаво да бъде лека и не след 20 часа. Ще видите, че ако не се храните късно вечер, ще отслабвате неусетно.
Походката ви е нещо, което се запомня. Прегърбена или изправена, крачеща или едвам ходеща, бърза, бавна. Не забравяйте да ходите изправена, с опънати рамене и вдигната брадичка.
Стъпвайте леко и си наложете равномерно темпо.
За да се чувствате секси и това да си личи, ви предлагам едно малко трикче. Купете си красиво бельо. Вярно, може да е малко по-скъпо, но ще знаете, че е качествено, а и ще се чувствате неповторимо. Може и някой друг да се почувства така, когато ви види.
За да изглеждате добре е важно да подбирате подходящи за фигурата ви дрехи. На дамите с манекенски мерки им е най-лесно, защото на тях всичко им стои добре.
Ето някои съветчета за останалите:
както знаете черното смалява, така че използвайте този факт;
подчертавайте това, което харесвате-изрязано деколте, късо потниче, къса пола...;
ако не харесвате бедрата си, залагайте на широки панталони или разкроени поли;
ако проблемът ви е коремчето, панталон с висока талия и по-дълга блузка оправят нещата;
високи токове помагат за издължаването на фигурата.
Никак не изглежда добре жена с “паласки” около талията да носи къси потничета и панталони с ниска талия.
Залагайте на аксесоарите. Те бързо се набиват на очи и ако са добре поставени оставят добро впечатление. Ярък колан или ефектна брошка могат да разчупят семплия тоалет.
Само не прекалявайте.
Трябва да имате: чадър, портмоне, чанта, яке, обувки и анцунг, които не се срамувате да носите. Невероятна рокля за специални случаи.
За повечето неща използвам “трябва”. Не го приемайте като заповеди и нареждания, просто това са неща, които при мен действат. Все пак : НЯМА ГРОЗНИ ЖЕНИ, ИМА НЕ ДОБРЕ ПОДДЪРЖАНИ ЖЕНИ!

Витамините и ... Написана на : 2007-04-15 18:02:04

диетите за отслабване, алкохола, противозачатъчните средства, цигарите


Витамините и диетите за отслабване

Обикновенно при диетата се консумират много плодове и зеленчуци, което покрива нуждите на организма от витамин С. Но ограничаването и лишаването от някои други храни води неминуемо до дефицит на витамин В1, В6, А и Е.
Яжте всеки ден месо, риба, яйца, млечни продукти и подправяйте салатата си с царевично или слънчогледово олио.

Витамините и алкохола

Ако пиете повече от литър вино на ден или употребявате други алкохолни напитки, бъдете сигурни, че в организма ви липсват витамините А, Е, С и В.

Витамините и противозачатъчните средства

Употребата на противозачатъчни хапчета много често предполага недостиг на витамин В6, а понякога и витамин В9, ако не вземете мерки ще попаднете под ударите на депресията, стреса, агресивността.

Витамините и цигарите

Ако пушите повече от десет цигари на ден, задължително ви липсва витамин С (никотина го разрушава).
Пушачите страдат от дефицит на витамин В, Е и А.
Ако на един непушач трябва да приема около 75мг витамин С, при пушачите тази доза е двойна.
Едно киви съдържа 60мг витамин С, една чаша портокалов сок – 30мг.
Трябва да консумирате много плодове, зелена салата и зеленчуци.

Свръхдозиране на витамините

Някои витамини не са токсични независимо от количеството (тези от група В без В6 и Е), но други трябва да се приемат единствено по лекарско предписание.
Съвременната медицина доказва, че свръхдозата от някои витамини е подходящ терен за развитието на раковите клетки.
Ако сте предозирали витамин А, реакцията е гадене, повръщане, главоболие, виене на свят. По време на бременност излишъкът от витамин А води до увреждане на плода.
Ако сте прекалили с витамин В6, рискувате смущения в нервната система. Ако сте прекалили с витамин С, ви очаква разстройство. Не прекалявайте с него ако имате камъни в жлъчката.
При повишено количества на витамин Д може да имате проблеми с бъбреците.

Природна козметика за хубава коса Написана на : 2007-04-15 17:56:59
Природна козметика за хубава коса

Грешите, ако си мислите, че здравата и блестяща коса е скъпо удоволствие.


Защото естествени балсами и маски, приготвени у дома от зеленчуци и плодове, оцет, яйца, извара и кисело мляко, са една евтина и ефективна алтернатива на скъпоструващите препарати.

Блясъкът и гъстотата на косата издават как се грижим за нея, твърдят специалистите. И добавят, че прическата, ръцете и обувките на съвременната жена трябва да бъдат в изряден вид. Ако тези детайли във външния ви вид са занемарени, то смятайте, че битката за красота вече сте я проиграли.

Замисляли ли сте се с какво миете главата си?

Често пъти водата, която тече от душа, не е бистра, а съдържа вредни микроелементи, действащи зле на косъма. Лекарите отдавна съветват да не пием чешмяната вода.

Тогава с какво да мием косата си, ще попитате вие?

Козметолозите съветват да ползваме билкови отвари, например от лайка (сварява се 200 г цвят от билката в 3 л вода, разрежда се и след като поизстине, се използва). Това не е трудно, а ползата е голяма.

Съвременните козметични средства ни позволяват да изглеждаме красиви, но не трябва да забравяме и старите бабини рецепти.

Поне веднъж седмично се постарайте да измиете косата с жълтъци - без помощта на сапун. С този домашно приготвен шампоан ще подхраните изтощената коса. Освен маските, които щедро се предлагат на пазара, съществуват и домашни.

Най-бързата е с жълтък.

Смесете 1 жълтък с 3 с.л. коняк (за къса коса), разбъркайте добре. След това нанесете сместа върху косата и измийте след 20 минути.

Зеле и магданоз за подхранване.

Красива коса ще имате, ако подхранвате корените и със зеле. Пригответе си лосион, като смесите равни части семена от зеле и от магданоз, отделите 2 чаени лъжички от сместа, сипете ги в термоса и ги залеете с 300 мл вряща вода. Оставете настойката да престои 6 часа.
След това я прецедете, смесете я с 1/2 чаена чаша пресен сок от зеле и съхранявайте в хладилника.
Втривайте този лосион в кожата на главата 30 минути преди миене.

Кисело мляко за еластичност.

Боядисаната и направената на студено къдрене коса е много изтощена.
Затова веднъж седмично трябва да я подложите на възстановителна процедура. За целта използвайте млечни продукти, чиито протеини и ферменти ще възвърнат еластичността на косъма.
Отделете 150 г кисело мляко, намажете с него косата и завийте главата с топла хавлиена кърпа.
След 20 мин изплакнете косата.

Брезови листа и коприва за блясък.

Косата ви ще стане нежна като коприна и ще блести с отвара от брезови листа.
Наситнете 200 г брезови листа, залейте ги с 1 л вряща вода и оставете сместа да ври 10 минути под похлупак на тих огън. След това махнете от котлона и поставете съда на топло място за 4-5 часа. После прецедете отварата и сипете 200 мл от нея в 2 л вода.
С получената течност изплакнете измитата коса.
Копривата заздравява косъма. Затова нарежете на ситно 50 г листа от коприва, 50 г корени от репей и ги залейте с 400 мл вряща вода. Варете сместа 20 мин, махнете я от огъня, охладете, прецедете и я сипете във водата за изплакване.
Всеки ден можете да втривате това средство в корените на косата.

Картофи и мед срещу косопад.

Ако ви капе косата, трябва да си направите маска с пресен сок от картофи.
Обелете 1 голям картоф, настържете го на рендето и изстискайте сока. Смесете 2 супени лъжици от този сок с 2 супени лъжици сок от алое и 20 г мед. Втрийте получената смес в корените на косата чрез леко масажиране с пръстите. После си сложете полиетиленовата шапка за баня, завийте главата с хавлиена кърпа.
След 2 часа измийте косата с топла вода и подходящ шампоан.
Правете тази маска 2 пъти седмично, докато настъпи подобрение в състоянието на косата и тя спре да капе.

И на края не разресвайте косата, ако е влажна. Изключение от правилото са късите и прави коси. Постарайте се да не ги сушите със сешоар. От високата температура косъмът става по-чуплив.

Красива до върха на пръстите Написана на : 2007-04-15 17:55:14
Красива до върха на пръстите

Добре поддържания маникюр винаги прави впечатление и говори за собственика си. От ярки блестящи цветове до стилен френски маникюр – персонализирайте се и подчертайте индивидуалността си. Предлагаме ви няколко полезни съвета за красиви и здрави нокти.


За да изглеждат красиви, ноктите трябва да са здрави.
Подрязвайте ги редовно и ги подхранвайте с масло за нокти /продават се специализирани масла за нокти, но можете да използвате обикновено рициново или бадемово масло/.
Не забравяйте, че лака и лакочистителя изсушават ноктите. Веднъж на два месеца оставяйте ноктите да се възстановят за седмица без лак, като ги мажете с масло всеки ден.

Когато ги пилите, движете пилата по посока от края към центъра на нокътната плочка. Добре е ако използвате по-груба пила за оформянето и по фина за полиране на краищата.

Ако ноктите ви са набраздени – напречно или надлъжно, това говори за аномалии в здравословното ви състояние. Ако искате да станат гладки, полирайте повърхността им със специална пила за полиране и изглаждане на нокътя. Чудесна работа вършат и базовите лакове. Обогатете храната си с минерали и витамини.

Винаги използвайте базов лак или заздравител под цветния лак, който сте избрали. Така ноктите няма да пожълтеят, а и лакът ще издържи по-дълго време. По желание, след като се лакирате можете да използвате безцветен или топ лак, за блясък и “запечатване” на лака. Но това не е желателно, ако сте повторили лака си 2-3 пъти, защото прекалено дебелия слой лак ще се излющи по-бързо.

Перленият маникюр е много красив, но е препоръчителен само при изрядно поддържани нокти – седефените му отблясъци издайнически разкриват и най-дребния дефект. Нокътната плочка трябва да е гладко полирана, без бразди, а края на нокътя да е добре оформен.

Ако сте любители на френския маникюр а нямате възможност да посещавате редовно маникюрист, ето как ще улесните маникюра в домашни условия:
Когато избирате лак, имайте предвид следното – той трябва да е почти прозрачен, със седефен блясък и нюанс по ваше желание. Ако е плътен и матов, ефекта се губи.

Забравете за белия молив под нокътя. Той не издържа повече от няколко часа, особено ако си вземете душ или миете чинии. По добрия вариант е ивичката бял лак, но тя е по-трудна за изпълнение. Ако ръцете ви треперят или просто не можете да прецените как да нанесете белия лак накрая, купете си самозалепващи се лентички за френски маникюр. Те вършат чудесна работа, но трябва да се лепят само върху много добре изсъхнал лак.

Винаги нанасяйте топ лак върху ноктите, за да удължите трайността на лака, да придадете допълнителен блясък и за да изравните повърхността.

Ако искате да “удължите” пръстите си, изберете си лак в по-светъл цвят, близък до този на кожата, още по-добре ако е и перлен. Обратния ефект имат лаковете в ярки и наситени цветове – те са по-подходящи за ръце с дълги пръсти и перфектно оформени нокти.

Сменяйте лака си често, според тоалета и настроението си. Не се страхувайте да експериментирате с фрапиращо ярки цветове или комбинации от различни нюанси. Така винаги ще бъдете забелязвани и всички ще се възхищават на красивите ви ръце.

SPA процедури у дома Написана на : 2007-04-15 17:53:23
SPA процедури у дома

За SРА-процедурите не е задължително да ходите на курорт или в салон за красота. И в домашни условия може да се снеме напрежението от трудовите делници, да се приведете във форма за настъпващите празници.


"Лечение чрез вода" –това означава абревиатурата SРА. Но днес SРА е по-широко понятие. Това са не само водни процедури, но и козметични - с използването на препарати на основата на морски продукти и други натурални средства.

Задължителен компонент на SРА-програмите е отпускащата обстановка, снемането на стреса.

Да се погрижите за себе си в стил SРА е напълно възможно в домашни условия. SРА са много приятни процедури за грижа за тялото. Всяка жена от време на време е необходимо да се поглези с тях. Още повече в наше време, когато животът е толкова напрегнат, неспокоен и пълен със стресови ситуации.

Главното в концепцията на SРА е използването на естествени, екологично чисти продукти и пълно отпускане. Затова е важно преди подготовката за домашния релакс да си осигурите абсолютно спокойствие.
Това трябва да бъде само вашето време и наслаждение. Изолирайте се от външния свят: изключете всички телефони и се разделете с мислите за работа и проблеми. Ако това не ви се удава, няма да ви се удаде и SРА.

При подготовката на жилището и банята за водните процедури се постарайте да създадете атмосфера на уют и спокойствие. Всъщност с това и започва SРА. Най-добре е да спуснете щорите, за да не прониква ярката улична светлина в жилището, да не дразни и не възбужда съзнанието. Може да си пуснете лека мелодична музика за релаксация.

За SРА - процедурите в банята трябва да се създаде най-приятна обстановка. Всичко, което пречи на окото, дразни, не ви харесва, може да се покрие с парче коприна, тюл. Винаги в едно домакинство ще се намери малко плат, за да скриете от себе си шишенца, флакони, висящи кърпи и дори тоалетната чиния, ако има такава в банята.

Запалете навсякъде свещи и махнете от очите си всичко, което ви се струва излишно, ненужно.

Защото тялото няма да се отпусне напълно, ако душата е недоволна от нещо.

Особена роля в SРА-релаксацията играят миризмите. Те не трябва да бъдат силни или остри, а нежни и приятни. Това могат да бъдат ароматизирани свещи, пръчици. В банята може да се постави специална плоска ваза с вода, да се поставят в нея разноцветни сушени цветни венчелистчета и да се пуснат плуващи свещи. Водата във ваната не трябва да бъде прекалено гореща.

В SРА не се използва пяна, защото по принцип съдържа прекалено много "химия". Допустими са само етерични масла. Прибавете няколко капки във водата преди да се потопите и разбъркайте, за да не образува маслото на повърхността еднородни петна.

Такава подготовка има своя дълбок смисъл: пълно отпускане на всички органи на чувствата и възприятията. Удоволствие трябва да се подари на всички -обонянието, слуха, зрението, тялото. И всяка ваша клетчица трябва да се чувства приятно и нежно.

Ако нещо не се получава - не се старайте да правите това насила, отпуснете се. Нито една натрапчива мисъл не трябва да ви безпокои.
Само блажена лека празнота в главата и душата, пълно физическо отпускане и незабравимо приятни телесни усещания.

SPA рецепти за лице

Освежаваща витаминна маска
По чаена лъжичка морковен, лимонов и краставичен сок се смесват с нишесте. Разбърква се до гъстотата на сметана, добавя се 4 капки масло от гроздови семки.
Маската се нанася върху кожата на лицето и шията на дебел слой и се чака до пълното й изсъхване.

Маска, почистваща и свиваща порите
Белтък от яйце трябва да се разбие с миксер до гъста пяна и в нея се добавят смлени овесени ядки.
Нанася се на лицето, след изсъхването й се измива с хладка минерална вода.

Успокояваща маска
В кафемелачка се смилат по супена лъжица листа от невен, живовляк и подбел. Полученият прах се залива с вряла вода и се разбърква до получаването на еднородна смес.
Кисне под капак 20-30 минути, добавят се супена лъжица нишесте и чаена лъжичка масло от жожоба. Нанася се на лицето и то се покрива със салфетка. Оставя се за 20 минути, след това се измива с топла вода.

Релаксационна смес
2 капки масло от кедрово дърво, капка бергамотово, грейпфрутово и мандариново масло се смесват със супена лъжица масло от орех макадамия.
Тази релаксационна смес се нанася върху кожата в областта на деколтето и сухите участъци по лицето.

Бананово-портокалова маска
Месестата част от половин банан се смесва с месестата част от резенче портокал, нанася се върху кожата на лицето за 15-20 минути, измива се с минерална вода.

Плодова маска
Месестата част от киви се смесва с месестата част от половин настъргана кисела ябълка. Сладки ябълки не бива да се използват, тъй като могат да предизвикат възпаления на кожата.
Нанася се върху лицето и деколтето за 20 минути.
Измива се с минерална вода.

SPA рецепти за тяло

Коктейл против стрес
По капка етерично масло от сандапово дърво и 2 капки масло от грейпфрут се смесват с 2 чаени лъжички масло от орех и чаена-лъжичка масло от жожоба.
Полученият коктейл се нанася върху областта на слепоочията.
С него също така може да се обработват сухите участъци от кожата на тялото.

Освежаващ коктейл
2 капки кедрово масло се смесват с капка бергамотово, мандариново и грейпфрутово масло. Добавя се 1 супена лъжица масло от орех. Нанася се върху кожата в областта на деколтето, ръцете, гърдите, корема.

Успокояващ коктейл
В чаена лъжичка масло от орех се добавя 2 капки бергамотово масло, капка розово масло, равномерно се нанася на тялото. Кожата ще стане удивително мека и нежна.

SPA удоволствие преди празника

Във водата във ваната може да се добави литър прясно мляко - за здравето на кожата това е много полезно: тя ще стане мека, свежа и необикновено нежна. Може да се използват ароматни отвари и настойки от билки.

Във ваната не трябва да се стои много дълго време - максимум 20-30 минути. Това е напълно достатъчно, за да се отпуснете и да получите удоволствие. Самата SРА - процедура ще отнеме около два часа - като се започне от момента, когато сте приглушили светлината в жилището.

След вземането на ваната е важно да се осигури добра грижа за тялото. Напарената кожа почистете със скраб. Добре ще е за целта да се използва екологично чист продукт, самостоятелно приготвен от вас. Например, царевична каша - тя е подходяща само за тялото. А тази от овесени ядки може да се използва и за лицето. Скрабът се нанася с леки масажни движения и просто се измива с вода. Ако нямате желание да се занимавате с приготвянето на козметичното средство, тялото може да се разтрие със специална масажна ръкавица (с един пръст).

След това кожата трябва да се овлажни и укрепи.
За целта може да се използва смес от целебни масла с базова основа, например, в супена лъжица зехтин или сусамово масло добавете капчици любимо друго ароматно масло. Важно е само да се помни, че всяко масло може да запушва порите, затова не бива да се използва за лицето.

Да се овлажни добре тялото може с предварително приготвена вода с етерично масло. За целта в малка бутилка с пулверизатор напейте обикновена минерална вода и добавете няколко капки ароматно масло. Разклатете бутилката и с водата напръскайте тялото. Това козметично средство е необходимо да се съхранява не повече от 2-3 седмици, иначе маслото гранясва.

Не се препоръчва да се правят SРА-процедури след хранене. Не бива да се пият спиртни напитки или да се пуши, тъй като SРА -това е философията на здравословния и екологичен релакс, която съвсем не е съвместима с вредни навици.

Да се прави SРА е най-добре през втората половина на деня, за да не ходете никъде след това и да не се занимавате с работа. Най-важното е да помните, че всичко, което правите, е само за себе си. И грижата за своето тяло не е самоцел, а само продължение на SРА-удоволствието. Финал на релаксацията може да стане приятно четиво, сън или просто безметежен отдих върху красиво постелно бельо.

SРА-удоволствията не са за всеки ден, това е бавен тих празник. Отбрано време само за вас: за душата и тялото. То за кратко приятно ви отвежда от реалността и дарява ценно усещане за равновесие и пълен комфорт.

Няма коментари: